Welke marathons zijn er in Nederland? 

Welke marathons zijn er in Nederland feature image 01

Samenvatting Artikel

Ben je van plan mee te doen aan een (halve) marathon? In Nederland zijn er veel steden waaruit je kunt kiezen. In dit artikel hebben we de populairste marathons voor je op een rijtje gezet.

TCS Amsterdam Marathon

De TCS Amsterdam Marathon is een van de grootste marathons in Nederland die, je raadt het al, wordt gehouden in Amsterdam. De eerste uitvoering van deze marathon was in 1916. De Amsterdamse marathon is gewoonlijk in oktober en trekt duizenden deelnemers uit het binnen- en buitenland. De route loopt door de historische binnenstad van en langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad, zoals de grachten, het Rijksmuseum en het Vondelpark.

De Amsterdamse marathon biedt ook een halve marathon, een 8 km-loop en een Kids Run. Het evenement is een geweldige gelegenheid om te genieten van live muziek, eten en drinken langs de route en een festivalsfeer. Het geeft een geweldige gelegenheid om deel te nemen aan een prestigieuze marathon en tegelijkertijd de prachtige stad Amsterdam te ontdekken. Het is aan te raden om op tijd te registreren, plaatsen om mee te doen zijn over het algemeen snel vol.

NN Marathon Rotterdam

De NN Marathon Rotterdam is de grootste marathon van Nederland en een van de grootste van Europa. De eerste Rotterdamse marathon vond plaats in 1909. Nu staat de teller al op 42 marathons. Deze marathon wordt gelopen in april en loopt door de Rotterdamse binnenstad langs bekende bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, de Willemsbrug en het Museumpark.

De Rotterdam marathon biedt ook een halve marathon, 10 km en net zoals de marathon in Amsterdam een Kids Run. De marathon is bekend om de snelle en vlakke route, dus het is een geweldige kans voor lopers om hun persoonlijke record te verbeteren. Ook hier raden wij aan om jezelf op tijd aan te melden door het grote animo. 

Utrecht marathon

De Utrechtse marathon is een marathon die logischerwijs wordt gehouden in Utrecht. Normaal gesproken vindt deze marathon plaats in de maand oktober. De eerste Utrechtse marathon was in 1979, in totaal zijn er inmiddels 39 edities geweest. 

De marathon route loopt door de stad Utrecht en gaat langs bekende bezienswaardigheden zoals de Domtoren, het Rietveld Schröderhuis en het Catharijneconvent. Je kunt bij deze marathon ook een halve marathon, 8 kilometer en een Kids Run doen. 

Enschede marathon 

De Enschede marathon is een marathon die gehouden wordt in Enschede in april. De route gaat dwars door de stad Enschede en door de ruime omgeving. De marathon biedt ook een halve marathon, een 8 kilometer loop en een Kids Run. De eerste uitvoering was in 1947. Inmiddels zijn er al 52 edities van deze marathon geweest. Bij de eerste editie deden er 51 hardlopers mee, maar dat is al lang niet meer zo met jaarlijks meer dan 10.000 deelnemers.

Marathon van Leiden

De eerste marathon in Leiden vond plaats in 1979 en trekt jaarlijks ongeveer 10.000 deelnemers. De marathon loopt door de historische binnenstad van Leiden en door verschillende omliggende dorpen in het Groene Hart. De Marathon van Leiden vindt jaarlijks plaats in mei of juni.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele marathons die in Nederland worden gehouden. Er zijn ook veel kleinere marathons en hardloopwedstrijden door het hele land die je kunt overwegen. Het is aan te raden om te zoeken naar marathons bij jou in de buurt en te bekijken welke het beste bij je past. Wil je trainen voor een marathon? Lees dan snel verder.

Meer artikelen

Wat heb ik nodig voor snel spierherstel? 

Trainen voor een marathon kost veel tijd. Veel van deze tijd zit hem ook in het feit dat je lichaam genoeg moet uitrusten om zo te kunnen herstellen.

Hoe lang duurt een marathon? 

Gemiddeld kost het 3-5 uur om een volledige marathon van 42 kilometer en 195 meter te lopen. De exacte tijdsduur varieert natuurlijk per loper.

Tips voor het lopen van een marathon

Het lopen van een marathon is natuurlijk niet niks. Er zijn weinig mensen die 42 kilometer en 195 meter kunnen hardlopen. In dit artikel geven we een aantal tips een goede start.