Tips voor het lopen van een marathon

Tips voor het lopen van een marathon feature image 01

Samenvatting Artikel

Het lopen van een marathon is natuurlijk niet niks. Er zijn weinig mensen die 42 kilometer en 195 meter te voet af kunnen leggen, laat staan hardlopen. In dit artikel geven we een aantal tips zodat jij een goede start kunt maken.

1. Voorbereiding en training

Logisch, een goede voorbereiding is het halve werk. Misschien gaat dit bij het lopen van een marathon niet helemaal op, maar de voorbereiding van een marathon is erg belangrijk.

Zo is het opstellen van een trainingsschema een goede eerste stap en kun je het beste goede, duidelijke en haalbare doelen stellen. Lees hier meer over in ons artikel: zo train je voor een marathon

2. Hydratatie

Zorg ervoor dat je genoeg vocht in je lichaam hebt. Houd je lichaam gehydrateerd door voldoende water te drinken voor, tijdens en na het hardlopen. Verdeel de hoeveelheden water over een langere periode, rennen met een volle maag is niet prettig. 

3. Pacing

Beheers je tempo en zet een realistisch plan op om te vermijden dat je te snel begint en uitgeput raakt. Zeker in het begin is het verstandig om rustig te beginnen en dat langzaam op te bouwen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in een interval te lopen. 

4. Schoeisel

Schoenen zijn erg belangrijk tijdens het hardlopen. Wanneer je op verkeerde schoenen loopt kun je binnen no-time last krijgen van blessures. Zorg ervoor dat je goede hardloopschoenen hebt met een stevige zool. Daarnaast moet de maat goed zijn en is het belangrijk dat ze voldoende profiel hebben zodat je niet uitglijdt. 

5. Warm-up

Voordat je begint met hardlopen is het voor je spieren het beste als je goed bent opgewarmd. Strek je spieren en begin met een stukje wandelen om de doorbloeding te bevorderen. 

6. Rust

Zorg voor genoeg rust, zowel tijdens als na de training. Zeker in het begin zijn je spieren snel uitgeput, herstel is dan cruciaal om verder te komen en blessures voor te zijn.

7. Mentale focus

Houd je concentratie en blijf positief gericht, ongeacht de uitdagingen die je tegen gaat komen. Wat kan helpen is het stellen van kleinere doelen. Het behalen van een doel heeft een positieve invloed op je motivatie. Het is hierbij wel belangrijk dat de doelen wel uitdagend blijven. 

8. Na verzorging

Rust hebben we in dit artikel al genoemd, maar is super belangrijk. Daarnaast is het voor de bloedsomloop en dus het herstel van je spieren goed om een massage te nemen en je spieren niet stijf te laten worden tijdens je rustperiodes. Dit kun je ook doen door regelmatig je spieren te stretchen. 

9. Voeding

Zorg ervoor dat je genoeg eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt voor je herstel en voor de opbouw van spieren en conditie. Zo heb je onder andere genoeg vetten, vezels, eiwitten en koolhydraten nodig. 

10. Plezier

Misschien wel de belangrijkste tip: geniet van het proces en zie de marathon als een leuke uitdaging in plaats van iets dat je moet doen. Zodra ergens plezier bij komt kijken wordt het vanzelf ook een stuk gemakkelijker. 

Meer artikelen

Wat heb ik nodig voor snel spierherstel? 

Trainen voor een marathon kost veel tijd. Veel van deze tijd zit hem ook in het feit dat je lichaam genoeg moet uitrusten om zo te kunnen herstellen.

Hoe lang duurt een marathon? 

Gemiddeld kost het 3-5 uur om een volledige marathon van 42 kilometer en 195 meter te lopen. De exacte tijdsduur varieert natuurlijk per loper.

Welke spieren train je met hardlopen?

Bij het hardlopen gebruik je verschillende spieren en spiergroepen. Voor je training is het handig om te weten welke zodat je daar de focus op kunt leggen.