Een marathon is 42 kilometer en 195 meter. De exacte tijd die het kost om een marathon te lopen varieert sterk afhankelijk van de snelheid van de loper. Daarnaast wegen de omstandigheden van de marathon ook heel zwaar mee. Gemiddeld kost het 3-5 uur om een volledige marathon te lopen.
Een halve marathon is 21 kilometer en 98 meter. Gemiddeld doen hardlopers er ongeveer 2 uur over om deze afstand af te leggen. De eerste halve marathon was in OS in Londen in het jaar 1908. De halve marathon is ook speciaal voor deze gelegenheid bedacht omdat de locatie van de start en finish dan beter uit zou komen.
Records
Er de eerste officieel geregistreerde winnende tijd voor een marathon was in Athene, Griekenland in het jaar 10 april 1896 tijdens de eerste moderne Olympische Spelen. Louis Spiridon liep de marathon in 2 uur 58 minuten en 50 seconden.
De huidige snelste mannelijke hardloper is de Keniaan Eliud Kipchoge. Hij liep de marathon in 2 uur 1 minuut en 9 seconden in het jaar 2022 in Berlijn tijdens de BMW Berlin Marathon. De snelste vrouwelijke hardloper is eveneens een Keniaan en deed er in 2019 tijdens de Bank of America Chicago Marathon in Chicago 2 uur 14 minuten en 4 seconden over.
In totaal is het officiële wereldrecord voor mannen al 25 keer verbroken. Het record voor vrouwen is al 26 keer verbroken waarbij het eerste geregistreerde record stamt uit 2001.
Onder ideale omstandigheden
Op 6 mei 2017 werd er op het circuit in Italië (Autodromo Nazionale Monza) een poging gedaan om de marathon in minder dan 2 uur helemaal uit te lopen. Eliud Kipchoge liep als snelste loper de 42 kilometer en 195 meter in 2 uur 0 minuten en 25 seconden.
2 jaar later deed hij opnieuw een poging in Wenen onder ideale omstandigheden. Onder andere de temperatuur en de luchtvochtigheid waren optimaal. Verder was het asfalt op de route compleet vernieuwd en was het wegdek helemaal vlak. Om ervoor te zorgen dat hij uit de wind bleef lopen en hetzelfde tempo aanhield liepen er (roulerend) 41 andere hardlopers om hem heen. Daarnaast reed er een elektrische auto voor hen uit om de ideale lijn aan te geven. Deze lijn werd met een groene laser op het wegdek geprojecteerd zodat ook de snelheid die moest worden behaald duidelijk aangegeven werd. Een kilometer mocht maximaal 2 minuten en 50 seconden duren. Daarmee haalde Eliud Kipchoge een gemiddelde snelheid van 21 kilometer per uur.
Dankzij deze voordelen en ideale situatie slaagde hij er als eerste (en enige) in om de marathon in 1 uur 59 minuten en 40 seconden uit te lopen. Deze tijd telt, door de omstandigheden, officieel niet mee als record.
Wil je zelf ook zo’n tijd neerzetten? Lees onze tips in het artikel: tips voor het lopen van een marathon.